Stosowanie w lecznictwie Lentinus edodes (łac.) inaczej zwanego również twardnikiem japońskim, twardziakiem jadalnym lub powszechniej, grzybem shitake, wywodzi się ze starożytnych Chin i sięga ponad tysiąca lat wstecz.
Grzyby shitake są bogate w węglowodany, białko, witaminę D2, kwas pantotenowy, witaminy: B1, B2 i B12. Znajdziemy w nich również minerały tj. m.in. żelazo, potas, wapń, magnez i cynk. Dodatkowo grzyby shitake zawierają wysoką ilość substancji wspierających układ odpornościowy człowieka, zwanych beta glukanami.
Od ponad 20. lat grzyb shiitake jest intensywnie badany pod kątem możliwości wspierania naszego zdrowia.
Wyniki badań sugerują możliwy korzystny wpływ na niektóre rodzaje chorób nowotworowych, choroby układu sercowo-naczyniowego, hiperlipidemię, nadciśnienie oraz zapalenie wątroby. Dodatkowo grzyby shitake stosuje się przy chorobach charakteryzującym się obniżoną odpornością organizmu (w tym AIDS), częstym występowaniu infekcji, w tym grypy i przeziębień oraz zapaleniu oskrzeli.
Bibliografia:
Wasser, Solomon. (2004). Shiitake (Lentinus edodes). 10.1201/b13959-66.
Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391.
Kontakt:
- 507 108 409
mgr inż. Olga Kapinos
OPINIA PACJENTA: Z postanowieniem noworocznym udałam się do dietetyka. Nie byłam przekonana czy to dobry pomysł ale nie żałuję - to nowy etap w moim życiu. Nowy rok nowe wyzwanie. Polecam każdemu profesjonalizm Pani Olgi.
13.10.2016
Twój komentarz